Koronatiedotus

KORONATILANNE – SUOJAA ITSESI JA LÄHEISESI

Päivitetty la 11.7.2020 klo 12:00

Vaikka koronavirusepidemiatilanne on rauhallinen Suomessa, virustauti ei ole ohi. Uusia tartuntoja ilmenee edelleen. THL päivittää tilannekatsaussivua jatkossa toistaiseksi vain arkisin, mutta jatkaa samalla tiiviisti tilanteen seurantaa. Sairaanhoitopiirit raportoivat tautiin liittyvät potilasmäärän kolmesti viikossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Koronakartta päivittyy jatkossakin päivittäin. Lisää aiheesta Ajankohtaista koronaviruksesta THL:n sivuilta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

TOIMITAAN YHDESSÄ VASTUULLISESTI

Jotta kokona-viruksen leviäminen ei kiihtyisi uudelleen, muista pestä kädet usein ja huolellisesti, yski hihaan tai nenäliinaan sekä huolehdi turvavälistä. Jos epäilet tartuntaa, mene testiin. Muista myös riskiryhmään kuuluvat. Karanteenissa olevien tulee noudattaa annettuja ohjeita ja liikkumisrajoituksia.

Muista turvaohjeet

Koronakaranteeni

Karanteenilla tarkoitetaan liikkumisvapauden rajoittamista, jonka tarkoituksena on ehkäistä taudin leviäminen. Karanteeniin määrätään henkilö, joka on altistunut koronalle ja karanteenin aikana selviää, onko tartuntaa todella tapahtunut. Varotoimena karanteeni katkaisee tartuntaketjun.

Karanteeniin määrätyn ihmisen pitää lähtökohtaisesti pysytellä kotioloissa. Hän saa ulkoilla, mutta ei olla ulkona lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Tämän takia esimerkiksi väkijoukkoja on vältettävä ja pidettävä etäisyyttä muihin ulkona tavattuihin ihmisiin. Hän ei saa käydä muissa sisätiloissa, kuten apteekissa tai lähikaupassa, jotta mahdollista tartuntavaaraa ei syntyisi.

Ulos mennessä karanteeniin määrätyn on hyvä pitää hanskoja ja välttää esineiden koskemista. Hänen tulee myös muistaa hyvä käsihygienia ja yskiessä tai aivastellessa aivastaa hihaan tai puhtaaseen nenäliinaan.

Karanteeniin määrätyn henkilön muut mahdolliset perheenjäsenet saavat kuitenkin toimia ja liikkua normaalisti. Tauti ei tiettävästi leviä niin pitkään, kun henkilö ei ole vielä sairastunut. Jos karanteenissa oleva henkilö todetaan sairastuneeksi, tilanne muuttuu myös perheenjäsenten osalta.

Kokoontumiset ja yleisötilaisuudet

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on antanut päätöksen, joka koskee tartuntatautilain 58 §:n mukaista määräystä yleisötilaisuuksista ja kokoontumisista Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueella.

Päätös: Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätös

Liite: Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumistenyhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä

Koulujen alkaminen ja päiväkotihoito

Reisjärven kunnassa varaudutaan kattavalla suunnitelmalla virustilanteeseen ja sen mahdolliseen muuttumiseen koulujen alkamiseen. Sama koskee toiminnan alkamista uudessa päiväkodissa.

TIETOA JA NEUVONTAA

Maan hallitus linjasi 8. heinäkuuta maahantulorajoituksista luopumisesta sisärajoilla 13. heinäkuuta alkaen. Ulkorajalla rajoitukset jatkuvat tietyin poikkeuksin.

Valtioneuvoston tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta -kokonaisuuteen on koottu muun muassa hallituksen linjaukset ja päätökset, voimassa olevat rajoitukset ja suositukset, vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin, tietoa valtioneuvoston johtamisesta poikkeusoloissa sekä ministeriöiden ajankohtaisaineistot koronaviruksesta. Lue lisää: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta

 

Linkkejä

Koronahuoli- chat on kaikille suomalaisille avoin, maksuton, kahdenkeskeinen chat! HUSin tuottama Mielenterveystalossa toimiva tukipalvelu. 

Reisjärven seurakunta
Korona tilanteen pitkittyessä Reisjärven seurakunta jakaa ilmaista keittoruokaa kaikille tarvitseville (ensisijaisena lapsiperheet, vähävaraiset, yksinäiset).  Lisätietoa ja ohjeet

THL Ajankohtaista koronaviruksesta

Ppky Selänne

Ppky selänteen Koronavirusta koskevat asiat päivystysnumeron kautta
044 770 0701 ja valitsemalla 2

Ppky Selänteen henkisen tuen avun numero

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivut

Keski-Pohjanmaan sosiaali-ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten koronainfo